Kan ik met een voorschrift kinesitherapie of osteopathie meer terugbetaald krijgen ?
Nee.
Een osteopaat werkt niet als kinesitherapeut dus kan hij of zij ook geen kiné-attest opmaken, zoniet pleegt hij of zij fraude.
Gezien de prestaties van een osteopaat niet opgenomen zijn in de ziekteverzekering heeft een voorschrift van een arts daarvoor ook geen zin. Het standaardattest die u krijgt van de osteopaat na de behandeling geeft enkel recht op een tussenkomst van de eigen middelen van uw ziekenfonds uit haar aanvullende verzekering.
Is een manipulatie of kraken gevaarlijk ?
Nee.
De wetenschappelijke onderzoekingen naar het risico en de mogelijke gevaren van een manipulatie zijn zeer zeldzaam. Er zijn gewoon te weinig ongevallen binnen de osteopathie om er een studie over te maken. De verzekeringspremie die de osteopaten betalen is één van de kleinste binnen de medische sector. Daar en boven wordt deze behandelvorm enkel toegepast wanneer er quasie volledige zekerheid bestaat dat er geen schade kan veroorzaakt worden en de patiënt geen bezwaar heeft tegen deze techieken.
Bestaan er soorten osteopathie ?
Nee.
Er is slechts één osteopathie met duidelijke principes en indicaties. Er bestaan binnen de osteopathie wel verschillende technieken die elk een eigen doelgebied hebben. Als voorbeelden zijn er de technieken toegepast op het hoofd (de zogenoemde craniale technieken), de technieken toegepast op de interne structuren (de zogenoemde viscerale technieken) of de technieken toegepast op de heup, de wervels, de spieren (de zogenoemde parietale technieken). Er zijn ook osteopaten die zich voornamelijk toeleggen op het behandelen van kinderen of topsporters maar tot vandaag bestaat er geen aparte specialistische opleiding voor deze disciplines.